menu sarapan utama yang terdapat di negeri terengganu sahaja....
NASI MINYAK5 Cawan beras + 9 cwn air [ anggaran biasa saya masak ]
1 1/2 sd besar sos tomato
2 sd besar susu cair
garam
1 helai daun pandan
2-3 titik perwarna - nak isi kat nasi
BAHAN MENUMIS
1/2 labu bawang besar - potong bulat-bulat
cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis
CARA MENUMIS
Panaskan minyak..goreng sedikit rempah ratus spt : bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bawang besar..goreng sehingga kekuningan.
CARA MASAK NASI MINYAK
Basuh beras,toskan kemudian masukkan beras spt biasa dlm rice cooker kemudian campurkan bahan menumis itu tadi kemudian campurkan sos tomato, susu cair, secubit garam dan daun pandan. Masak seperti biasa..apabila masak campurkan pewarna 2-3 titik kemudian gaul nasi seperti biasa.
GULAI NASI MINYAK - TERENGGANU
1/2 kilo ayam atau daging
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar rempah nasi minyak
1 1/2 susu besar sos tomato
2 sudu besar susu cair
gula melaka [ nisan ]
daun pandan [ 1 helai ]
BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis
CARA-CARA MEMASAK
Daging di potong kecil-kecil, kemudian digaul dengan rempah bawang, halia dan sos tomato serta susu cair
KEMUDIAN
Tumiskan bahan-bahan tumis, apabila garing masukkan, daging apabila naik minyak masukkan gula melaka [ nisan ] dan daun pandan serta garam, ajinomoto...
No comments:
Post a Comment