Pages

Tuesday, June 22, 2010

 PULUT DURIAN..........



 BAHAN-BAHAN:

1) Beras pulut - bersih dan rendam 2jam (2 cawan)
2) Isi durian (200g)
3) Santan (1 cawan)
4) Garam (sedikit)
5) Daun pandan - tutup lubang pengukus 


CARA MEMBUATNYA:

Mula-mula masukkan beras pulut ke dalam pengukus. Selain bertujuan menutup lubang, daun pandan juga digunakan untuk mengharumkan aroma pulut tersebut. Apabila air untuk mengukus telah panas letakkan pulut dan tutup periuk. Sambil itu campurkan santan bersama sedikit garam. Kacau rata. Ketepikan dan tunggu sehingga pulut empuk. Apabila pulut telah empuk, angkat dan masukkan pulut ke dalam mangkuk. Keluarkan daun pandan dan segera curahkan santan tadi. Gaul rata. Setelah itu, masukkan semula ke dalam acuan pengukus. Kukus lagi pulut tersebut sehingga wapnya naik dan santan tadi benar-benar sebati dan masak bersama pulut. Apabila masak, hidangkan pulut kukus ini bersama durian. Durian pulut kukus sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment