Pages

Friday, August 20, 2010

mai makan ketupat sotong....


Bahan-bahan ( satu keluarga (6-8) )

  • 5 ulas bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2-3 batang serai
  • satu sudu kecil halba
  • 1/2 kg beras pulut
  • 6@ 8 ekor sotong (saiz sederhana besar)
  • santan (dari 1 biji setengah@ 2 biji kelapa)
  • garam dan bahan perasa
  • pencungkil gigi

Cara-cara

  1. bersihkan sotong dan toskan
  2. bersihkan beras pulut dan toskan
  3. kisarkan bawang putih dan bawang merah masukkan dalam periuk
  4. titik serai dan masukkan dalam periuk
  5. masukkan santan dan bahan perasa
  6. masukkan beras pulut dalam sotong, separuh je jgn penuh. klipkan sotong dgn pencungkil gigi
  7. kelar2 kan sedikit badan sotong
  8. bila semua bahan dah dimasukkan dalam periuk, hidupkan api, masak dgn api sederhana. jangan sampai santan pecah minyak. kacau selalu.
  9. bila sotong dah kembung elok @ dah masak, hidangkan ...selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment