Bahan-bahan
nasi putih / nasi warna biru - sedap buat nasi kukusbahan kuah tumis
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 biji kelapa parut
1 batang serai
cili giling
1 biji cili merah
1-2 ulas asam keping
garam secukup rasa
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 biji kelapa parut
1 batang serai
cili giling
1 biji cili merah
1-2 ulas asam keping
garam secukup rasa
bahan sambal kerisik ikan
3-4 ekor ikan kembung sederhana besar
3-4 ulas asam keping
1/2 biji kelapa parut
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
3-4 ulas asam keping
1/2 biji kelapa parut
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
bahan budu
budu
4-5 biji cili padi
limau kasturi @ limau nipis @ lemon
4-5 biji cili padi
limau kasturi @ limau nipis @ lemon
bahan ulam kerabu
5-10 biji kacang panjang
1 biji timun
1/4 biji kubis
1 batang bunga kantan
1 batang serai
1 genggam daun kesum
1 genggam tauge
1 biji timun
1/4 biji kubis
1 batang bunga kantan
1 batang serai
1 genggam daun kesum
1 genggam tauge
lauk (opsyenal)
keropok ikan
telur masin
ayam goreng @ daging bakar @ ikan goreng celup tepung
bawang putih jeruk
solok lada
telur masin
ayam goreng @ daging bakar @ ikan goreng celup tepung
bawang putih jeruk
solok lada
Cara-cara
- utk kuah tumis: dari sebiji kelapa, sediakan santan pekat dan santan cair...blendkan bawang merah, bawang putih dan halia...panaskan santan pekat dalam periuk...kacau dan tunggu sampai pecah minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi...setelah naik bau,masukkan cili giling ikut suka...kalau suka pedas, letaklah banyak-banyak...masukkan santan cair dan serai yang telah diketuk...masukkan cili merah (jangan potong)...kacau dan tunggu pecah minyak lagi...masukkan asam keping...masak hingga agak-agak pekat yang dikehendaki...bubuh garam secukup rasa...
- utk sambal kerisik ikan: ikan kembung direbus dengan asam keping...kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan keperangan...kelapa goreng kemudiannya dikisar supaya sederhana halus...ikan rebus diambil isinya dan campurkan ke dalam kelapa goreng tadi...bawang besar dan cili merah dihiris...campurkan sekali lalu digaul rata-rata...bubuh serbuk lada hitam dan garam secukup rasa...
- utk budu: potong cili padi...masukkan ke dalam budu dan perahkan asam limau...
- utk ulam kerabu: kesemua bahan-bahan ulam kecuali tauge dipotong/dihiris halus mengikut kesesuaian...
- sedia utk dihidangkan - campur dan gaulkan nasi bersama kuah tumis, sambal kerisik ikan, budu dan bahan-bahan ulam...lauk opsyenal sebagai penambah selera
No comments:
Post a Comment