Sunday, September 5, 2010

Resepi sira pisang sesuai untuk juadah berbuka puasa....

Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • 7 biji pisang nangka
  • 500ml air
  • 4 sudu besar gula
  • 1 biji telur
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Potong pisang dan masukkan kedalam periuk. Masukkan air, gula dan daun pandan.
  2. Masaklah sehingga mendidih. Apabila pisang menjadi lembut, masukkan telur dan biarkan mendidih seketika lagi
  3. Padamkan api. Jgn masak terlalu lama nanti pisang jadi terlalu lembik. Sejukkan dan kalau nak lebih sedap bila sejuk masukkan kedalam peti ais.
  4. Bila nak hidang, masukkan sira pisang tadi kedalam mangkuk 
  5. * Dessert ni sangat sedap dimakan ketika berbuka puasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...